01 280 02 325

Materiali in slikarski pripomočki

Pogosto slišimo, da je zelo pomembno poskusiti veliko različnih materialov in pripomočkov, ko govorimo o umetnosti. Pomembno pa je, da preberemo navodila za uporabo različnih materjalov, vsak materijal daje drugačen učinek in ima popolnoma drugačno funkcijo. Kadar pa govorimo o površinah pa je  izbira še tako pomembna. Na vse površine ni mogoče slikati z vsemi barvami, zato je pomembno, da vemo kam sodi kaj. Najti moramo primerno podlago za našo tehniko in izbiro barve. Ko kupujete slikarske pripomočke je dobro, da ste seznanjeni z informacijami, ki vam bodo prišle zelo prav. Prav nič ne nadomešča lastnih izkušenj, zato je pomembno, da spoznate čim več materialov in pripomočkov, da spoznate njihove funkcije in parv tako dejavnosti.

Papir: Papir izvira iz besede papirus, kar pomeni površina za pisanje, izraz pa so si izmislili Egipčani. Papir je brez dvoma največkrat uporabljena površina, kadar govorimo o slikarstvu in risarstvu. Stroški so relativno mali in papir je dosegljiv v vseh papirnicah, fotokopirnicah in trgovinah z pisarniškimi materiali. Papir je lahko tudi različnih oblik, barv in reliefov. Na papir pa se uporabljajo različni materiali : oglje, grafiti, pasteli, barve,črnila,barvice,svinčink… Papir je izdelan iz rastlinskih vlaken, najpogosteje je to bombaž in les. Lahko so pa narejeni iz drugih materijalov kot so konoplja, riž, slame in lana. Svetloba toplota in vlažnost močno vplivajo na papir. Papir se ob veliki vlagi začne vjugati in izgubi njegovo funkcijo. Ob močnem izpostavljanju soncu slike na papirju, barve zbledijo, zgubijo lesk in postanejo meglene.  Papir je lahko narejen tudi strojno, s pomočjo naprav in kalupa papir.  Cenejši papir je narejen iz celuloze in je primeren za enkratno uporabo. Kadar boste vadili tehnike in preizkušali materiale, pa lahko uporabite časopisni papir, da nebo nepotrebnih stroškov. Papir se lahko čez nekaj let tudi uniči. Za delo, ki ga boste želeli obdržati in ohraniti pa uporabite bolj kakovosten bombažni papir. Bombažni papir je primeren za akvarelne tehnike, črnila, oglje, pastel in barvice…  Gladek papir je uporaben za grafiti tehniko ni pa primeren za oglje in pastel. Med najboljše papirje med umetniki pa sodi 100 procentni bobmažev papir, ki je narejen ročno.  Papir se meri v gramih ali v kvadratnih metrih. Papir je tudi zelo željen za tehniko kolaža ali trganke.

Platno: Platno je najbolj cenjena umetniška površina za slikanje. Umetniki so vrsto let risali na platna z lanenim oljem. Platna so relativno poceni in dostopna tudi preko interneta. Platna raztegnejo čez lesene okvire različne velikosti in oblike. Platna pa so narejena iz bombaža, lana in konoplje. Najdražja so konopljina najcenejša pa bombažna platna. Nič ni boljšega kot pa risanje na kakovostno platno z kakovostnim čopičev, tako pravijo umetniki. Platna le redko plesnijo, vendar pa v nekaj primerih ob stika z oljem povzročijo olja gnilobo. Na platno pa lahko slikamo veliko tehnik. Najbolj primerno pa je za akrilne in akvarelne barve. V naprej raztegnjena platna prihajajo v različnih velikostih, teksturah in oblikah. Kadar pa slikamo na platno je priporočeno uporabljati končni premaz za fiksiranje slike in sijaj.

Slikarske plošče: Alternativna uporaba slikarskih materialov je uporaba plošč. Izdelane so iz različnih materialov. Plošče nam zagotavljajo trdno in stabilo podlago. Plošče so izdelane iz masivnega lesa ko so les javorja in breze. Kupite lahko tudi plošče v lesenem okvirju za dodatno togost. Obstajajo tudi plošče za akvarel papir in platno. Platno plošče so narejene in poceni platna in so primerne zgolj za prakso. Te plošče so pa priporočljive za portrete. Poznamo pa lesene plošče, ki so primerne za fino in natančno delo. Clayboard plošče so prevlečene z fino glino in imajo zelo gladko površino. Art plošče pa so najbolj primerne za akrilne in oljne poslikave.

 

 

Leave a Comment