01 280 02 325

Prednosti LED panelov

Svetila so za naše bivanje izjemno pomembna. Na trgu je ogromno ponudbe, potrebno pa je izbrati tisto, ki nam bo na dolgi rok omogočila tudi kaj privarčevati. Strokovnjaki nam svetujejo, da se nam najbolj splača LED razsvetljava, saj na dolgi rok in tudi sicer z njo privarčujemo. Tudi na splošno velja, da so LED svetila veliko boljša od klasičnih. Veljajo namreč tudi za izjemno učinkovita. V nadaljevanju si bomo zato podrobneje ogledali prednosti tehnologije, ki v ospredje postavlja LED svetila, med katerimi so tudi LED paneli, ki veljajo za eno od najbolj priljubljenih oblik tovrstne razsvetljave.

Prednosti LED svetil

Osredotočili se bomo predvsem na razsvetljavo z LED paneli, ki, kot že rečeno, velja za najbolj priljubljeno obliko. Prav vsak LED panel je sestavljen iz večjega števila svetilnih diod, za katere je značilno, da tvorijo skupek. Na splošno je ta lahko v obliki svetilnega traku ali pa sijalke. V prvi vrsti se vsa LED svetila in tudi LED paneli ponašajo z izjemno dolgo življenjsko dobo. Klasične žarnice moramo namreč menjavati kar nekajkrat na leto, pri čemer nam pri LED svetilih tega nikakor ni potrebno. Raziskano je namreč, da imajo LED paneli življenjsko dobo tudi do 100 000 ur. To je kar nekaj časa in tako bomo povsem pozabili na dejstvo, da je svetila potrebno tudi zamenjati. Obenem je za njih značilno, da imajo izjemen izkoristek energije. Klasična žarnica na primer energijo pretvori večinoma v toploto, veliko manj pa v svetlobo, za kar je v resnici namenjena. LED paneli in vsa LED razsvetljava pa so veliko bolj učinkoviti pri pretvarjanju energije. 80 % električne energije, ki jo pri tem LED razsvetljava porabi, je namreč pretvorjena v svetlobo. To pa je tudi pravi namen svetil, kajneda? LED svetila veljajo tudi za manjše porabnike po tako imenovani voltaži. Ravno zato jih lahko uporabljamo tudi na mestih oziroma v prostorih, kjer ni klasičnega električnega napajanja. V praksi to pomeni, da lahko LED panele ter druga svetila te vrste uporabljamo celo v avtodomih, avtomobilih ter podobno. Posledično nam to ponovno zagotavlja veliko nižje stroške in to ne pomeni elektrike na števec.

Še več prednosti

V nadaljevanju moramo povedati tudi dejstvo, da LED paneli ter ostala LED razsvetljava izjemno dobro vplivajo na naše okolje, kar je v današnjem času izjemnega pomena. Za taka svetila celo pravimo, da so ekološka. V njih namreč ni prav nobenih toksičnih materialov. Obenem pa jih lahko 100 % recikliramo. Strokovnjaki nas na tem mestu opozarjajo, da je zelo pomembno tudi to, da vsa LED svetila odlagamo na primernih mestih. Za njih imamo prav posebne zbiralnike za njihovo reciklažo. Če imamo željo, da bi radi osvetlili predmete, ki so jim posamezne valovne dolžine nevarne, potem je tudi na tem mestu LED razsvetljava najboljša možna rešitev. Za led svetlobo je namreč značilno, da ne vsebuje infrardeče svetlobe, obenem pa vsebuje izjemno malo ultravijolične svetlobe. LED panele in podobna svetila so ravno zaradi tega izjemno primerna za velike industrijske obrate. Z njimi se tako srečujemo v živilski, kozmetični in farmacevtski industriji, seveda pa še kje. Za izjemno priljubljena svetila pa veljajo tudi v muzejih, galerijah ter podobnih ustanovah, kjer se hranijo posebni predmeti, ki bi jim klasična oblika svetlobe lahko zelo škodovala. Pomembno vlogo pa imajo tovrstna svetila, predvsem LED paneli, tudi pri zunanji razsvetljavi oziroma pri razsvetljevanju posebnih prostorov. Za njih je značilno še to, da lahko zdržijo ekstremne temperature. Tako lahko delujejo v prostorih oziroma v zunanjosti, kjer vlada polarna zima, hkrati pa povsem enako učinkovito delujejo na območjih, kjer je vroče kot v puščavi. Tako jih nemalokrat srečamo v hladilnicah, kotlovnicah, savnah ter podobnih prostorih.

Za piko na i pa je potrebno poudariti, da je LED razsvetljava, še posebej pa LED paneli, izjemno lepa tudi na prvi pogled. Vloga take razsvetljave je torej tudi estetska. Ravno zato se tudi doma vse pogosteje odločamo, da jih nameščamo v prostore, ki jim LED svetila omogočajo, da so na pogled še bolj prijetni. Najpogosteje jih nameščamo v kuhinje, dnevne sobe pa tudi v spalne prostore. Ker trg ponuja veliko število vrst ter oblik takšnih svetil, z izbiro ponavadi nimamo nikakršnih težav. Poleg tega pa je potrebno še poudariti, da so LED svetila izjemno ugodna, sploh pa na spletu, kjer jih zelo pogosto lahko kupimo tudi po akcijskih cenah in tako privarčujemo še več denarja.

Leave a Comment