01 280 02 325

Tonerji

Toner je prašek, ki se uporablja v laserskih tiskalnikih in kopirnih strojih, s katerim se besedilo in slike natisnejo ali oblikujejo na papirj. Prvotno je bil toner grafitni prah; sodobni toneri so mešanica grafita in polimera. Delci prahu so premera približno okoli 8 do 12 mikronov. V majhnih napravah je toner običajno v posebnem vložku, ta celoten vložek se imenuje kartuša. Večje plastične steklenice s tonerjem se običajno uporabljajo v večjih ali starejših napravah za tiskanje.

Kartuše s tonerjem se lahko ponovno uporabijo s strani različnih proizvajalcev. Slednji kartuše zbirajo, reciklirajo, odprejo, predelajo in obnovijo, ter napolnijo s tonerjem.

Začetni toner je toner, ki ga dobite z novimi laserskimi tiskalnikom. Toner je le delno napolnjen, tako da lahko v povprečju natisne le tri do štiri stotine A4 strani. Uporabnik je nato hitro prisiljen kupiti običajno kartušo za toner, ki pa so običajno dokaj drage. Zlasti z nizkocenovnimi barvnimi laserskimi tiskalniki je cena serije standardnih kartuš za toner pogosto višja od cene povsem novega tiskalnika. Za tiste blagovne znamke, ki dostavljajo svoj ugoden toner, imajo lahko zato večjo možnost,  da bodo sranke kupile nov tiskalnik pri njih.

Ponovno polnjenje je tukaj mišljeno kot polnjenje tonerjev laserskih tiskalnikov. To je proces, ki ga proizvajalci tiskalnikov ne spodbujajo saj je njihov poslovni model sestavljen iz prodaje osnovne opreme (tiskalnik) in dobička pri zamenjavi delov, kot so tonerji in kartuše s črnilom.

Tu je pomembna točka pozornosti. Razlike se pojavlajo v sestavi tonerja v prahu pri različnih dobaviteljih; ni le vprašanje razlike v kakovosti. Zato je večina paketov za ponovno polnjenje trgovcev na drobno posebej specializirana za eno vrsto tiskalnika. Glede na ponovno polnjenje, skupine proizvajalcev uporabljajo isti toner in v glavnem obstaja razlika v velikosti delcev in temperaturi fiksiranja. Drugi trdijo, da vsak tiskalnik zahteva edinstven tip praška za toner.

V kompletih za ponovno polnjenje so na voljo štiri vložki za barvne tiskalnike (cian, magenta, rumeni in črni) in za črno-bele laserske tiskalnike samo en vložek. Ti kompleti imajo običajno tudi čip za ponastavitev, v primerih kadar je to potrebno.

Pri ponovnem polnjenju kartuš za toner so nekatere koristi za okolje. Vpliv na okolje se močno zmanjša, ker se lahko en vložek večkrat uporabi, preostala količina tonerja pa je pogosto precejšnja kadar se kartušo zavrže. Kartuše s tonerjem so iz plastike, magneta in majhnih količin drugih materialov, kot so jeklo in aluminij. Plastenka v vsakem vložku stane približno 3,3 litra olja. Med proizvodnjo kartuš se uporabi okoli štiri litre nafte, kar ustreza 10 kg CO2, ki konča v ozračju. To pomeni, da polnjenje vložka prinaša približno 7,3 litra goriva in manj kot 10 kg CO2. Nadaljnje ponovno polnjenje pomeni tudi, da kartuše ne končajo na odlagališču smeti, kjer bi sicer potrebovali več sto do tisoč let, da bi se razpadle.

Prah tonerja lahko škoduje zdravju, če ga vdihnemo med samim polnjenjem kartuše za toner. Prašek za toner je sam po sebi nestrupen, vendar  je treba z njim skrbno ravnati. Pri prevozu in skladiščenju prahu tonerja je treba upoštevati pravila o varnosti in zdravju. Pri delu s tonerjem v prahu je zelo priporočljivo nositi masko za prah ter rokavice. Pri pranju s toplo vodo se lahko pojavijo tudi madeži. Razlit toner v prahu pa ne smete posesati s standardnim sesalcem, ker lahko povzroči, da delci prahu postanejo električno napolnjeni, kar pa lahko poslednično povzroči požar v vreči za prah. Poleg tega je prah tako droben, da ga filter ne zadrži.

 

 

 

Leave a Comment