01 280 02 325

Zakaj potrebujemo športna oblačila?

Športna oblačila ali aktivna oblačila so oblačila, ki se vključno z obutvijo, uporabljajo za šport ali telesno vadbo. Športno specifična oblačila se nosijo za večino športnih in telesnih vaj, zaradi praktičnih, udobnih ali varnostnih razlogov.

Običajna športna oblačila vključujejo kratke hlače, trenirke, majice, majice s kratkimi rokavi in polo majice. Specializirana oblačila vključujejo kopalke (za plavanje), mokre obleke (za potapljanje ali surfanje), smučarske obleke (za smučanje) in leotarde (za gimnastiko). Športna obutev vključuje trenerje. Vključuje tudi spodnje perilo, kot sta jockstrap in športni modrček. Športna oblačila se včasih nosijo kot priložnostna modna oblačila.

Naprimer, dva ženska združenja ameriških nogometašic se borijo za nadzor nad žogo. Športna oblačila obeh ekip uporabljata dirkalne črte, da ustvarijo barvasto barvo in močno navpično črto.

Športna oblačila so običajno zasnovana tako, da so lahka, da ne obremenjujejo uporabnika. Najboljša atletska obleka za nekatere oblike vadbe, na primer kolesarjenje, ne sme ustvarjati upora ali biti preveč zajetna.

Po drugi strani pa bi morala biti športna oblačila dovolj popustljiva, da ne bi omejila gibanja. Nekateri športi imajo posebne zahteve glede sloga, na primer keikogi, ki se uporabljajo v karateju. Različni fizično nevarni športi zahtevajo zaščitno opremo. Standardizirana športna oblačila so lahko tudi enotna. V ekipnem športu nasprotne strani navadno označujejo barve svojih oblačil, posamezne člane ekipe pa lahko prepoznajo s številko na hrbtni strani majice. V nekaterih športih se določena oblačila nosijo za razlikovanje vlog znotraj ekipe. Na primer, v odbojki, libero (specialist v defenzivni igri) nosi drugačno barvo kot pri svojih soigralcih. V športih, kot so nogomet in GAA kode, nosi kontrastna barva ali vzorec vratarja. V drugih športih lahko oblačila navedejo trenutno stanje ali pretekle dosežke udeleženca. V kolesarskih disciplinah mavrični dres kaže trenutnega svetovnega prvaka, pri glavnih kolesarskih dirkah pa dirkače posebnih barv nosi vodja dirke in vodje pomožnih klasifikacij. Spandex je najprimernejši material za oblačilno športno oblačilo, kot je na primer tek na smučeh, ples, gimnastika, drsanje in plavanje.

Termične lastnosti

Oblika športne obleke mora upoštevati potrebe toplotne izolacije uporabnika. V vročih situacijah mora športna obleka omogočiti, da se uporabnik ohladi; v mrzlih situacijah bi teoretično morala športna oblačila pomagati uporabniku, da ostane topel.

Športna oblačila morajo biti tudi zmožna prenesti znoj od kože, na primer s tkanino, ki prenaša vlago. Spandex je priljubljen material, ki se uporablja kot osnovni sloj, da se vpijeje znoj. Na primer pri aktivnostih, kot sta smučanje in planinarjenje, se to doseže z uporabo slojev: materiali, ki prenašajo vlago (wicking), se nosijo na kožo, ki jim sledi izolacijska plast, nato pa oblačila, odporna proti vetru in vodi

Golf obleka

Golf ima dolgoletno tradicijo specializirane obleke za odeje, ki odraža tradicijo škotskih aristokracij, ki prihajajo na svež zrak, hodijo po igrišču za golf, hodijo v svoje golf klube in izvajajo vse na rafiniran način. Golf obleka, čeprav, je tudi sestavljena iz sodobne tkanine in po trendih, poudarja funkcijo in vzdržljivost. Golfisti, tako kot športniki v drugih športih, so prvi športniki, drugi pa so oblečeni javno. Športniki v vseh športih kažejo prednost tkanin, ki odbijajo vlago, jasne podrobnosti in sodobne modne barve.

Ker je aktivna ali športna obleka postala bolj modna in bolj priljubljena pri potrošnikih, se je prodaja povečala. Skupna prodaja moških in ženskih aktivnih izdelkov v ZDA se je v 12 mesecih, ki se je končala marca 2011 v primerjavi s prejšnjim obdobjem, povečala za 3,2% na 48,6 milijarde ameriških dolarjev, po podatkih potrošniške družbe za sledenje NPD Group Inc. V letu 2011 se je prodaja aktivnih izdelkov v primerjavi z letom 2010 povečala za 6,7%, v primerjavi z dobičkom, pri ženskah v letu 2011 za 3,1%, tudi po podatkih skupine NPD.

Nekateri analitiki pripisujejo rast prodaje notranji spremembi načina oblikovanja aktivne opreme. “V preteklosti je bilo, da so imele ženske na voljo, postavke, ki so temeljilo na moškem predmetu, ki je bil samo manjši in v laskavi barvi kot roza,” je dejal Scott Key, višji podpredsednik in generalni direktor podjetja Athleta. “Ženske športnice so pričakovale več.” Oblikovalci so to križanje med vadbo in modo prepoznali kot glavno priložnost za rast. Prav tako se dobro sinhronizira s splošnim trendom v ameriški modi proti bolj običajnem stilu oblačenja. Trend je bil tako priljubljen, da je ustvaril novo kategorijo priložnostnih oblačil. Rebecca Minkoff je eden od modnih oblikovalcev, ki ima celotno zbirko, zasnovano okoli tega koncepta.

Zaščitna obleka

Športna oblačila vključujejo tudi različne zaščitne opreme, potrebne za kontaktne športe, kot so lacrosse, boks in hokej na ledu. Glede na vrsto športa in položaja so potrebne različne vrste zaščitne opreme. Vrste zobnikov vključujejo naslednje: glavno ogrodje, ščitnike za zobe in dlesni, ramenske blazinice in podporne obrobe.

Ščitnki za ušesa se uporabljajo v številnih športih kot del športnega oblačila, med drugim tudi: rugby, lacrosse, boks, vaterpolo, hokej na ledu, ameriški nogomet, košarka, hokej na travi in različne borilne veščine. Sčitniki zmanjšujejo tveganje za zobne poškodbe, povezane s športom. Samostojni ali nekateri timski športi lahko povzročijo poškodbe, povezane z usti, čeljustjo, zobmi in ustnimi mehkimi tkivi. Nosilci varovalnega ščitnika za usta niso potrebni v nobenem športu, vendar se igralcem v nekaterih športih zelo priporoča.

 

Leave a Comment